keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Syysloman yllätyksiä


Arjen ihanuutta on kun koko perhe saa viettää aikaa yhdessä. Mieheni on opettaja ja viime viikolla vietettiin täällä päin kouluissa syyslomaa. Miehenikin siis sai laatuaikaa omaan perheensä kanssa ja minä kotiäitinä seuraa sekä auttavat kädet kotiaskareisiin. Viikkoon mahtui ihan vain oleilua, remonttia ja myös pieni reissu meille ennestään tuntemattomaan kaupunkiin. 

Olemme hieman innostuneet kiertämään Suomen sisällä, meille uusia paikkoja, näin syysloman aikaan. Viime vuonna olimme kahden päivän reissulla Porvoossa, joka oli todella kaunis kaupunki, suosittelen. Tällä kertaa olimme yhdessä meittineet, että jonnekin uuteen paikkaan taas lähdemme, mutta nyt minulla ei ollut tietoakaan, minne menisimme. Mieheni saikin idean, että hän suunnittelisi reissun kokonaan itse ja kaikki tulisi minulle yllätyksenä. Edellisenä iltana mieheni innostuneena näpytteli puhelinta ja selasi netin ihmeellistä maailmaa miettien uutta kohdettamme. 

Aamu koitti ja sain ohjeeksi pukeutua lämpimästi, ottaa jotain liikkumiseen sopivaa vaatetta mukaan sekä pakata tavarat, joita tarvitsemme yöpymiseen. Oli ihana luottaa miehen käsiin kaikki suunnittelu ja olla itse avoimella mielellä ja nauttia reissusta. 

Matka kohteeseemme kesti n. 3 tuntia, mutta lopulta saavuimme Raaseporiin, tarkemmin Tammisaareen, tuonne kauniiden tammien keskelle. Kaikilla oli matkustamisen jälkeen jo kova nälkä ja menimmekin suoraan lounalle Restaurang GH Klubbeniin. Paikka näytti todella kauniilta jo ulkoapäin ja sisältäkin se oli todella viistyisä. Itse lounas vei myös kielen mennessään. Päivän lounaalla oli laaja salaattivalikoima, eri vaihtoehtoja pääruuaksi ja jälkiruokaa kahvin tai teen kera. Saimme itsemme kylläisiks unohtamatta pientä alle kaksi vuotiasta veijariamme, joka sai syödä ilmaiseksi samaa lounasruokaa kuin mekin.




Matkamme jatkui Billnäsiin ja siellä olevaan rakennusapteekkiin (Forsbyntie 62). Auki oli tuona torstaipäivänä vain myymälä, jossa myydään uudistuotantona vanhoja malleja mukaillen valmisttettuja varaosia, valaisimia, maaleja jne. Liike on auki joka arkipäivä klo 9-17 ja lauantaisin klo 10-14.





Vanhan talon remontin yhteydessä, olemme tulleet tutuiksi ja käyneet monissa rakennusapteekeissa. Niistä olemme etsineet alkuperäisiä yksityiskohtia kotiimme. Tähän astisiin oli Billnäsin myymälä isoin ja laajin valikoimaltaan. Sieltä löytyi vaikka mitä ja aluksi tuntuikin, että piti vain kierrellä ja ihmetellä kaikkea näkemäänsä. Nyt pitäisi sitten muistaa, mitä kaikkea täältä piti katsoa ja kysellä. 




Pääosin tällä kertaa katselimme ulkovalaisimia, joiden hankkiminen on tullut ajankohtaiseksi. Tällä hetkellä talostamme löytyy tyyliin sopimattomat liiketunnistimella toimivat mielestäni enemmänkin ulkovarastojen ulkovalaisimet. Myymälästä löysimmekin meille mieluisat valaisimet, mutta taas mieheni kanssa ei osuttu samaan malliin ja oma ihastukseni oli tietenkin taas kalliimpi. Valaisimien osto jäi siis vieläkin mietintämyssyyn siihen asti kun osaamme päättää, mitä ostamme. Tämä on tuttua meille, sillä olemme molemmat hieman hitaita tekemään päätöksiä. Remontti projektissamme olemme kuitenkin joutuneet harjoittelemaan päätöksentekoa ja monesti ennakoimme hyvissä ajoin, jotta tuotteet on hankittu hitaasta päätöksenteosta huolimatta ajallaan. 

Mietinnässä ulkovalaisimiksi on nuo oikealla kaksi ylimmäisenä olevaa. Kumpi sinusta olisi hienompi?

Lähellä myymälää toimii myös käytettyjen tuotteiden varaosapankki, jossa kävimmekin seuraavana päivänä aukiolojen sattuessa sopivasti meidän aikatauluun. Osoite oli siis Ruukintie 7, Billnäs ja auki liike on perjantaisin klo 11-17 ja lauantaisin klo 10-14. Sieltä kyselimme uuninluukkuamme, sillä yhdestä puuttuu kahva, joka pitäisi luukun kiinni. Myyjä ei kuitenkaan ollut pitkän uransa aika nähnyt samanlaista luukkua, joten saattaa olla mahdotonta löytää tuolle luukulle kahvaa. Harmi, sillä luukkua en haluaisi vaihtaa sen ainutlaatuisuuhden ja kauneuden takia. Toivotaan, että jostain sellainen vielä kävelisi vastaan. Kun luukkua ei sieltä saatu, jäin käteemme kuitenkin vanha posliininen kattoon kiinnitettävä pallolamppu, joka uupuu toisesta kuististamme. 

Matkamme jatkui Fiskarsin ruukille. Vaikka ilma olikin hieman utuinen näytti alue kauniilta vanhoine rakennuksineen. Oli siellä muutamia myymälöitäkin, kuten Fiskars, jossa kävimme. Kesällä paikka on varmasti kauniimpi ja elävämpi kuin näin harmaana syksynä, mutta itselleni se oli näinkin harmaana kaunis. Lopuksi automme suuntasi takaisin Tammisaareen ja siellä kirpparille sekä sen jälkeen hotellille, jonne mieheni oli varannut meille huoneen.






Seuraavana aamuna pääsimme vielä haukkaamaan happea ihanalle Ramsholmenin alueelle. Syksy oli ehtinyt jo niin pitkälle, että melkeinpä kaikista lehtipuista oli lehdet jo pudonneet ja maata koristi keltainen lehtimatto. Jos paikalle olisi tullut kauneimpaan ruskan aikaan olisi polut olleet varmasti henkeäsalpaava näky. Aluella oli nimittäin laaja kirjo lehtipuita, kuten vaahteroita, tammia, hevoskastanjoita, lehmuksia, haapoja jne. Tammen rungot näyttävät kyllä ilman lehtiäkin hauskan vänkyröiltä ja ilahdutti aurinkokin meitä hieman kävelyn aikana. 







Kävimme pyörähtämässä myös vanhassa kaupungissa. Se oli kuitenkin kovin hiljainen eikä siellä ollut kuin yksi, ilmeisesti Suomen vanhin, kävelykatu ja muuten pitkälti asuintaloina toimivia vanhoja rakennuksia. Istahdimme lounaalle, kävimme vielä varaosapankissa ja suuntasimme takaisin kotiin.


Ihana mieheni kyllä tiesi, millaisista paikoista tykkään. Päivät olivatkin kokonaisuudessaan todella ihania ja virkistäviä. Tästä harvinausuudesta nautin täysin. Seuraavaksi varmaan on minun vuoroni suunnitella miehen lempipaikkoja matkallemme. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti