maanantai 1. lokakuuta 2018

Syksyn herkkuja



Syksy on ihanaa aikaa, sillä luonto on täynnä tuoreita raaka-aineita. Omia lemppareita ovat omenat, puolukat ja suppilovahverot. Omenoista on tullut tehtyä jo jos jonkinmoista herkkua. On tehty omenapiirakkaa, omenahilloa ja omenakaurapaistosta.

Meidän on pitänyt jo pitkään mennä mieheni kanssa keräämään puolukoita, mutta ei vaan olla sinne asti päästy. Vihdoin pääsimme kaipaamaani luonnon rauhaan ja täyttämään pakastinta talven varalle. Saimme kerättyä kymmenen litraa puolukoita, joista suurimman osan pussitin ja laitoin pakastimeen. Osa meni kuitenkin heti käyttöön mm. vispipuuroon sekä ihanaan puolukkapiirakkaan. Jaan myös teille tuon piirakan ohjeen.


Puolukkapiirakka

Pohja:
150g voita
1dl sokeria
1 kananmuna
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte:
2dl kermaviiliä
1/2dl sokeria
1 kananmuna
2tl vaniljasokeria
puolukoika

Vatkaa ensin voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää muna joukkoon samalla vatkaten. Lisää keksenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Painele taikina pyöreään piirakkavuokaan. Itse laitoin pinnalle vielä vehnäjauhoja ja jauhotin käsiä, jotta sain paineltua taikinan kokonaan pohjalle ja reunoille.


Pikkuapuri halusi olla mukana ja nähdä, mitä äiti puuhaa. Piti vaan olla kokoajan jotain maisteltavaa, niin pysyi tyytyväisenä. 

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Itse laitoin puolukoita reilusti, n. 3dl. Laitoin puolukoita ensin hieman piirakan pohjalle kaadoin täytteen ja ripottelin puolukoita vielä pinalle kunnon kerroksen. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia ja valmista.



Samalla marjastusreissulla halusin kierrellä ja katsella löytyisikö myös sieniä. En ole mikään sieniasiantuntija, mutta suppilovahvero on todella hyvän makuinen ja helppo tunnistettava. Lisäksi suppilovahveroita on kiva kerätä, sillä kun löytää paikan, jossa niitä kasvaa on niitä siellä useampia ryppäitä.

Suppilovahveroitakin saimme kerättyä ihan kivasti pussiin ja kotona ne vain pesin ja perkasin. Laitoin myös osan pakastimeen sellaisenaan, mutta osa sai mennä suoraan käyttöön. Itseni lempiherkku suppilovahveroista on suppilovahveropiirakka.

Tässä ohje, jota käytin:


Suppilovahveropiirakka

Pohja:
150g voita
4dl vehnäjauhoja
100g juustoa
1 kananmuna

Täyte:
300g suppilovahveroita
2 valkosipulinkynttä
3dl ruokakermaa
3 kananmunaa
150g juustoa

Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon juustoraaste sekä kananmuna. sekoita tasaiseksi ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia.


Paloittele sieniä hieman ja kuumenna niitä pannulla niin kauan, että niistä on irronnut kaikki neste. Paista ne tämän jälkeen lisäämällä voinokare, valkosipuli ja hieman suolaa.

Sekoita ruokakerma ja munat keskenään sekä mausta suolalla ja mustapippurilla.


Levitä sieniseos esipaistetulle pohjalle ja ripottele päälle juuustoraaste. Kaada lopuksi päälle kerma-munaseos ja paista uunissa 200 asteessa n. 25 minuuttia.
Nam, mitä herkkuja!


4 kommenttia:

  1. ihana toi vaaka! ja hyvännäkösiä piirakoita :)

    Anna/Kello neljän aamukahvi
    https://neljanaamukahvi.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos. Vaaka on kirpparilöytö jo jonkin ajan takaa ja kans mun yks lemppari. :)

      Poista