lauantai 6. lokakuuta 2018

Puutarhapuuhia


Minusta on paljastunut ihan uusi puoli viimeisen kuluneen vuoden aikana. Olen innostuut kaiken maailman puutarhahommista. Aika usein, kun ulos pääsen, löytää minut jotain kukkapenkkiä kaivelemassa tai muuten vaan pihaa siistiessä lapio kourassa. Meidän pihassa tuota pihaprojektiakin riittää, sillä hehtaarin tontillamme ei juurikaan mitään istutuksia ollut, kun ostimme talon. 

Kuluneen kesän aikana olemme mieheni kanssa suunnitelleet, mitä kaikkea pihaamme laitamme, että saisimme siitä kodikkaamman. Lahoja puita on kaadettu ja mm. takapihaa olemme raivanneet, kun se melkoiselta viidakolta on näyttänyt. Mutta omaa lempipuuhaani on ollut kukkapenkkien perustaminen. 

Nyt näin syksyllä olen ahkerasti kaivellut keväälle jo valmiiksi uusia penkkejä, sillä  syksyllä maa on pehmeämpää sekä helpompi muokata kuin keväällä. Yhtenä projektinani on myös ollut vanhan kaivon ympärille kevät- ja syyskukille kukkapenkki.

Vadelman rehevöimältä alueelta poistin ensin ruohikon ja vedelmat kokonaan pois. Sitten lähdin poistamaan hieman syvemmältä juurakoita, joita alueella oli melkoisen paljon. Maa oli aika savista, joten en maata kovinkaan paljon vaihtanut vaan vain kääntelin. Katsotaan pitääkö myöhemmin parantaa maata enemmän mullalla, mutta nyt sai riittää pussillinen uutta multaa vain pinnalle. 


En ole aikaisemmin istuttanut kevätsipuleita, mutta tähän penkkiin erityisesti niitä halusin kokeilla. Maan muokkaamisen jälkeen asettelin sipulit n. kymmenen sentin etäisyydelle toissistaan haluamiini kohtiin. Näin sain sipulit aseteltua tasaisesti penkkiin ennen istuttamista. Sipuleinani oli valkoisia tulppaaneita ja narsisseja 10kpl sekä 30kpl vaaleanpunaisia kerrottuja tulppaaneja.  



Tämän jälkeen istutin sipulin kerrallaan n. 12 sentin syvyyteen, kuten ostamissani pusseissa neuvottiin. On hyvä muistaa laittaa sipulit oikein päin maahan. Eli pulleampi puoli alaspäin ja suippo pää ylöspäin, josta sitten lähtee sipuli versoamaan. Lopuksi kastelu ja sitten vain odottamaan kevättä.  Toivotaan, että silloin nähdään mahdollisia kauniita kukkia penkissäni. Keväällä suunnittelin istuttavani taaemmas samaan penkkiin auringonkukkia, jotka toivottavasti sitten ilahduttaa ensi syksyllä.



Tämän syksyn piristykseksi tein myös yhden syysasetelman ihanaan koriini. Löysin yhdellä ostosreissullamme muutaman callunan, koristekaalin sekä lankaköynnöksen. Niistä asettelin ja istutin omaksi piristyksesti kivan asetelman.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti